GORKI CHILI

Pikantni recepti

Recepti

Pikantna pečena buča

Za 4 osebe:

  • 1 buča (cca 1kg)
  • 1 žlička koriandrovih semen
  • 1žlička koromačevih semen
  • 2 žlički posušenega origana
  • 1 majhna žlička soli
  • 1 žlička mletega popra
  • 2 stroka česna
  • 1 posušen čili (ali več po okusu)
  • 2 žlici oljčnega olja
postopek priprave:

Začnemo tako, da bučo operemo in jo previdno prerežemo na pol z velikim, ostrim nožem. Z žlico izdolbemo bučna semena, ki jih lahko popečemo na malo olja, jih posolimo in jih obdržimo kot slasten prigrizek ob pijači. Vsako polovico buče nato po dolgem prerežemo na štiri kose, da dobimo približno osem “čolničkov” buče, ki se bodo kasneje spremenili v pravo poslastico.

Zelišča in začimbe, skupaj s soljo in poprom, zmeljemo v možnarju. Če ga nimamo pri roki, ni panike – vse sestavine lahko stresemo v trpežno plastično vrečko in jih previdno zmeljemo z navadnim kladivom ali kakšnim podobnim pripomočkom. Ko dobimo fin prašek, ga stresemo v skledo in dodamo še sesekljan česen ter oljčno olje. Vse skupaj dobro premešamo, da nastane dišeča začimbna mešanica.

Kose buče temeljito natremo s to aromatično zmesjo, da se začimbe res vpijejo v meso. Zložimo jih v pekač z lupino navzdol in jih pečemo v predhodno ogreti pečici na 200 °C. Pečemo približno 30 minut, oziroma dokler ne postanejo mehke in so že začele dobivati tisto karamelasto barvo, ko se omakica vkuha v bučo.

Pečena buča je popolna kot priloga k mesu, odlično se poda v rižotah, s testeninami ali celo z nekaj svežega kruha za prigrizek. In najboljše? Niti ni draga, še vedno pa je polna okusov in z občutkom domače kuhinje. Če torej iščete nekaj, kar bo ogrelo vaše brbončice in ogrelo dom, je tole prava izbira.

Poskusite – preprosto, poceni, a nepozabno okusno!

Recepti

Rižota s pikantno bučo in gamberi

Za 4 osebe:

  • pikantna pečena buča
  • ¾ l jušne osnove (lahko iz kocke)
  • 1 srednje velika sesekljana rjava čebula
  • 3 zelo na drobno sesekljana stebla zelene (olesenela zunanja stebla zavržemo)
  • 2 stroka česna
  • sol in poper
  • 300 g riža za rižote
  • 1dcl suhega belega vina
  • 50 g masla
  • Sveže nariban parmezan
  • 2 žlici svežega timijana ali 1 žlička posušenega
  • 2 veliki žlici maskarponeja (lahko nadomestimo s pasirano skuto, ki ji dodamo malo sladke smetane)
  • 200 g svežih ali zamrznjenih gamberov
postopek priprave:

Za začetek pečeno bučo razdelimo na polovico. Eni polovici odstranimo lupino, meso pa grobo sesekljamo. Drugi polovici pustimo lupino in jo narežemo na približno 1 centimeter velike koščke, ki bodo dodali teksturo naši rižoti.

Jušno osnovo segrejemo in jo držimo na toplem na rahlem ognju, da bo vedno pripravljena za uporabo. V ponvi za rižoto na nizkem ognju segrejemo malo olja, dodamo zeleno, čebulo, timijan in sol ter rahlo prepražimo. Pazimo, da čebula ne porjavi – njen sladek okus mora ostati, brez preveč zaznamovanega okusa. Ko zadiši, dodamo še česen, in ko se začne sproščati ta intenzivna aroma, vmešamo riž. Zdaj gre zares! Ponve nikoli ne puščajte izpred oči – ves čas mešajte, da se riž enakomerno prepraži, vendar ne sme porjaveti. Po približno dveh minutah bo riž vpijal vse te arome in začel rahlo cvrčati.

Dodamo vino in še naprej mešamo. Alkohol se bo hitro izhlapel, riž pa bo veselo zaplaval v objemu tega bogatega okusa. Ko se vino popolnoma vključi v riž, dodamo bučo brez lupine in začnemo po zajemalkah dodajati jušno osnovo. Ogenj naj bo nastavljen tako, da juha rahlo brbota. Riž ves čas mešamo, da ostane vlažen, in vsakič, ko riž vpije tekočino, dodamo novo zajemalko. Po 10 minutah kuhanja dodamo gambore, ki bodo obogatili okus rižote, in kuhamo še približno 5 minut. Poskusimo riž – naj bo mehak, vendar še vedno konsistenten. Preverimo, če je dovolj soli, in po potrebi dodamo.

Ko je rižota kuhana, jo odstavimo z ognja in vmešamo koščke buče z lupino, kos masla, parmezan in mascarpone. Vse skupaj rahlo premešamo in rižoto pokrito pustimo počivati še 2 minuti, da se okusi povežejo.

Rižota mora biti kremasta, vlažna in žmohtna. Po potrebi jo še pogrejemo, nato pa postrežemo.

Za še večjo eksplozijo okusov priporočam, da rižoti ob strani postrežete pikantno omako »Golden Lady« ali katero drugo omako po želji. Priprava te rižote je prava umetnost in prava “CARSKA” izkušnja!

Recepti

Pikantne piščančje rulade na zeleni postelji

Za 4 osebe potrebujete:

  • 4 piščančje prsne koše brez kože in kosti (cca. 80 dag)
  • vejice bazilike za okras
  • alu folija

NADEV

  • 125 g polnomastnega mehkega sira s česnom in dišavnicami
  • 2 žlici sesekljanih posušenih paradižnikov v olju
  • 4 žlice narezane sveže bazilike
  • sesekljan svež ali suh čili
  • sol in črn poper

ZELENA POSTELJA

  • 40 dag brokolija (lahko zmrznjen)
  • 40 dag krompirja
  • žlica masla
  • 1 dcl mleka
  • Sol, poper, muškatni orešček
postopek priprave:

Postopek:

  1. Nadev: Začnemo z nadevom. V skledi zmešamo izbrani sir, drobno narezane suhe paradižnike, sesekljano baziliko in čili (odvisno od tega, koliko pikantnosti želite). Solimo in začinimo s sveže mletim poprom. Nadev mora biti dobro pomešan, da se okusi lepo prepojijo.

  2. Priprava piščanca: Piščančje prsi narežemo na tanke zrezke – če vam je to preveč dela, lahko v mesariji prosite, da vam jih narežejo na pol centimetra debelo. Zrezke nato nežno sploščimo, bodisi z dlanjo bodisi s kuhinjskim valjarjem (če nimate valjarja, bo dobro služila tudi kakšna steklenica). Na vsak zrezek nanesemo četrtino nadeva in ga tesno zavijemo v rulado.

  3. Kuhanje rulad: Pripravimo štiri pravokotnike aluminijaste folije, na katere posamezno zavijemo rulade. Konce folije dobro zapremo, da se rulade med kuhanjem ne odprejo. Položimo jih v plitvo posodo z vrelo vodo in jih počasi kuhamo približno 12 minut, dokler niso lepo kuhane in sočne.

  4. Zeleno posteljo pripravimo medtem: Krompir olupimo in narežemo na manjše koščke. V vreli slani vodi ga skuhamo skupaj s cvetovi brokolija, dokler ne postaneta mehka in pripravljena za pire. Odcedimo in vrnemo v lonec. Dodamo maslo in toplo mleko ter na drobno naribamo muškatni orešček – nekaj potreskov je dovolj, da bo ustvaril čudovito aromo. Dodamo sol in poper ter vse skupaj pretlačimo do želene teksture.

  5. Finalni korak: Ko so rulade kuhane, jih previdno odvijemo iz folije. Z ostrim nožem jih diagonalno narežemo na tanke rezine, debeline približno en centimeter.

Nasveti za serviranje:

Zdaj, ko imamo pripravljeno vse, je čas za serviranje. Uporabite domišljijo in sestavite svojo »zeleno posteljo« z nežnim pirejem in cvetovi brokolija. Rezine piščančjih rulad položite na to posteljo, kot bi ustvarili umetniško jed. Lahko jih okrasite z nekaj sveže bazilike ali dodatnim cvetom brokolija. Pri pripravi postrežbe bodite pozorni na dekoracijo – ta namreč doda tisto piko na i, ki naredi jed še bolj privlačno.

Za še več okusa lahko zraven postavite nekaj pikantne omake (mi smo preizkusili omako Blacky – fantastično se je ujela). In seveda, ne pozabite na kapljico dobrega vina – svež, lahkoten belič, kot je Sauvignon Blanc, bo ravno pravšnja izbira.

Dober tek in uživajte v ustvarjanju tega prefinjenega, a preprostega obroka!

Recepti

Divjačinski golaž s temnim pivom in kruhovo štruco

Za 12 oseb

  • 2,5 kg  divjačine  (srna, divji prašič …)
  • 2,5 kg rjave čebule
  • 20 dag svinjske masti
  • Srednje velika glava česna
  • 20 dag slanine
  • peteršiljeva korenina
  • 2 korenčka
  • 1 čili ali žlička suhega
  • 4 žlice dimljene mlete paprike
  • 4 žlice navadne mlete paprike
  • 15 brinovih jagod
  • 8 lovorjevih listov
  • vejica rožmarina
  • 3 žlice posušenega majarona
  • sol, poper
  • 0,5 l Modre frankinje
  • 0,5 l piva GUINESS

Kruhova štruca v pečici za 4 osebe

  • ½ kg starega belega kruha
  • Srednje velika rjava čebula
  • 3 žlice olja
  • 3 dcl mleka
  • 1 jajce
  • noževa konica naribanega muškata
  • ½ pesti svežega peteršilja
  • sol, poper
postopek priprave:

Postopek za golaž:

  1. Čebula: Začnite z oljem ali mastjo, v večjem loncu razpustite maščobo in dodajte nasekljano čebulo. Pozabite na hitrost – to bo trajalo! Čebulo rahlo posolite in jo pokrijte, nato pa počasi in potrpežljivo pražite na majhnem ognju dve uri, dokler ne postane kremasto, belo in dišeče. Občasno jo premešajte in po potrebi dodajte še malo maščobe.

  2. Slanina in meso: Tik pred koncem dušenja čebule dodajte na kocke narezano slanino. Ko se slanina lepo popeče, dodajte večje kocke mesa. Pražite, dokler meso ne spremeni barve. Nato dodajte česen, papriko, brinove jagode (preprijazno jih zmečite z nožem, da sprostijo aromo), peteršilj, korenček (nariban grobo) in vse ostale začimbe. Na tej stopnji pražite še približno 10 minut, da se razvijejo vsi okusi. V tem trenutku že boste oboževali dišave, ki bodo napolnile kuhinjo.

  3. Zalivanje in kuhanje: Zdaj dolijte dovolj vode ali jušne osnove, da bo meso lepo prekrito. Skuhajte golaž na počasnem ognju od 2 do 3 ure – odvisno od tega, kako star je meso (srnina zna biti trša, zato jo kuhamo dlje). Vmes dodajte še vino (Modra frankinja) in temno pivo (Guinness). Nič bat, nič šparat! Ta kombinacija doda golažu globok, kremast okus, ki vas bo pustil brez besed. Občasno premešajte, da se okusi lepo povežejo.

  4. Poskusite in prilagodite: Golaž poskušajte sproti in po potrebi prilagodite začimbe – dodajte sol, poper, morda še malo vina ali piva. Pazite, da ne preveč prekuhate – najboljši je, ko se meso zlahka zmečka z vilico.



Postopek za kruhovo štruco:

  1. Priprava štruce: Pečico segrejte na 200 stopinj. Čebulo nasekljajte in jo prepražite na olju, dokler ne postane zlato rjava in karamelizirana – ta sladkasta čebula bo dodala globok okus štruci.

  2. Kruhova zmes: Stari kruh narežite na kocke in ga postavite v skledo. Dodajte stepeno jajce, prepraženo čebulo, malo muškatnega oreščka, peteršilj, sol, poper in mleko (po potrebi dodajte še mleko, da dobite primerno vlažno zmes). Premešajte, da dobite gosto, mokro zmes. Če je pretrda, dodajte še nekaj mleka.

  3. Peka: Na namaščen pekač oblikujte štruco iz kruhove zmesi in jo postavite v pečico. Pecite približno pol ure, dokler se na vrhu ne oblikuje lepa zlata skorjica.



Končni koraki:

Ko je golaž pripravljen, ga servirajte na krožnike. Ne pozabite na svež peteršilj za dekoracijo. Kruhova štruca je odlična spremljava – mehka in polna okusa, kar daje čudovit kontrast bogatemu golažu.

Ob tem si privoščite hladno pivo in, seveda, nekaj pikantne omake. Mi smo preizkusili omako All Stars – ta zaokroži vse okuse in doda golažu pravo piko na i.

DOBER TEK!

Recepti

Pirina pikantna solata po francosko

Za 4-6 oseb

  • Skodelica pire
  • 3 srednji korenčki
  • 20 dag svežega ali zamrznjenega graha
  • 20 dag kislih kumaric
  • omaka AIOLI*
  • 1 lonček čvrstega navadnega jogurta
  • 1 svež čili ali ščep suhega
  • kis
  • sol, poper
postopek priprave:

Postopek:

  1. Kuhanje pire: Piro skuhajte v zadostni količini slane vode – običajno bo trajalo približno 25 minut. Pomembno je, da pira ostane »na zob«, torej ne sme biti premehka. Po kuhanju jo dobro odcedite in pustite, da se ohladi. Ko se ohladi, jo prestavite v večjo skledo, pripravljeno za mešanje.

  2. Kuhanje zelenjave: Korenček narežite na majhne kocke, približno velikosti graha, in ga kuhajte v slani vodi. Isto storite z grahom. Tu je trik: NE PREKUHAJTE zelenjave! Ko voda zavre, ju kuhajte samo minuto, nato pa ju hitro odcedite in splaknite pod mrzlo vodo. Ta postopek zagotovi, da ostaneta hrustljava in polna vitaminov, ne pa razkuhana brozga. Bolje je, da ostaneta malo bolj »al dente« kot premehki.

  3. Kumare: Kumare prav tako narežite na majhne kockice in jih dodajte k ostali zelenjavi v skledi. Zdaj ste pripravljeni, da vse skupaj premešate v pisano in svežo mešanico!

  4. Priprava aiolija: Zdaj pa preidimo na pravi okusni hit – domači aioli! To je provansalska različica majoneze, ki je popolnoma preprosta za pripravo in še boljša od trgovinskih različic. V skledi zmešajte dve različni vrsti olja – navadno in oljčno olje. To bo ustvarilo rahlo, a okusno majonezo, ki ni preveč premočna ali pregrenka. Dodatno dodajte limonin sok, sesekljan česen (po okusu, a ne preveč, da ne bo premočno) ter sol in poper. Vse skupaj dobro zmešajte, da dobite kremasto in okusno mešanico.

  5. Finalni korak: Ko imate pripravljeno aioli omako, jo enostavno premešajte z zelenjavnim miksom in piro. To bo prava eksplozija okusov, tekstur in svežine!

Recepti

Pita Gorki

Za 4 – 6 oseb potrebujete:

Krhko testo

  • 100g masla
  • 200g moke (navadni moki lahko za bolj zdrav učinek dodate tretjino pirine)
  • 1 jajce
  • za konico noža sode bikarbone
  • 2 žlici mrzle vode
  • ščepec soli

Nadev

  • piščančje prsi (1 kos)
  • 200g pora
  • 250g brstičnega ohrovta
  • 4 polovičke pekočih posušenih paradižnikov
  • 2 stroka česna
  • sol, poper

Polivka

  • 1 kisla smetana
  • 2 jajci
  • 3 žlice mleka
  • ovčji sir ali parmezan
postopek priprave:

Postopek:

  • Priprava testa: Za začetek penasto zmešamo maslo, sol in jajce. Ko zmes postane rahla in kremasta, vmešamo moko in sodo bikarbono. Tukaj je trik: ko bo zmes dosegla kašasto konsistenco, dolijemo še malo vode ali hladnega mleka, odvisno od tega, kaj imamo pri roki. Vse skupaj hitro pregnetemo, da dobimo kompaktno kepo testa. Pomembno je, da z mesenjem ne pretiravamo – večje kot so gibe, bolj krhko bo testo, kar je tisto, kar želimo.

  • Počitek testa: Testo oblikujemo v kepo in ga zavijemo v aluminijasto folijo. Nato ga damo počivat v hladilnik za vsaj eno uro. Po tem času bo testo lepo počilo in bo pripravljeno za nadaljnjo obdelavo.

  • Oblikovanje testa: Testo rahlo razvaljamo na mizi in z njim obložimo model za pito. S prsti ga dobro pritisnemo ob robove in dno. Testo, ki štrli čez rob modela, lahko previdno odtrgamo ali pa ga pustimo, če imate raje malce bolj rustikalno piko na i. Na površini testa preluknjamo majhne luknjice z vilicami – to bo preprečilo, da bi se testo med peko napihnilo.

Peka: Testo pečemo v predogreti pečici pri 180 stopinjah približno 15 minut. Pečeno mora biti lepo hrustljavo in rahlo porjaveti. Tako pripravljeno testo je osnova za katerikoli nadev, sladek, slan, zelenjavne ali mesni.

Postopek:

  1. Priprava nadeva: Medtem ko se testo peče, pripravimo nadev. Piščančje prsi narežemo na manjše koščke, por na kolobarje, paradižnik na trakce in česen sesekljamo. Brstični ohrovt vržemo za 5 minut v krop – ne pozabite na križec, ki ga naredite na dnu vsakega ohrovta, da se enakomerno skuha. Ko je ohrovt pripravljen, vse sestavine (piščančje meso, por, paradižnik, česen in ohrovt) stresemo v ponev z oljčnim oljem in jih na hitro popražimo, da se okusi lepo premešajo.

  2. Oblaganje pite: Ko je testo pečeno, nadev enakomerno porazdelimo po njem. Posolimo, popopramo in pripravimo polivko.

  3. Polivka: Vse sestavine za polivko (jajce, mleko ali smetano, sol in poper) dobro zmešamo, razžvrkljamo in prelijemo po peki. Na vrh še malo masla, da bo pita lepo hrustljava in mehka hkrati.

  4. Peka: Pito postavimo v pečico in pečemo pri 200 stopinjah približno 30 minut, oziroma dokler na vrhu ne nastane lepa, zlata skorjica.

  5. Dekoracija in serviranje: Ko je pita pečena, jo lahko okrasite s svežim peteršiljem in z brizgom najboljšega oljčnega olja. Nato pozovite prijatelje za mizo, odprite dobro steklenico vina in seveda ne pozabite na kanec ali dva GORKI omakice za piko na i! Mi smo preizkusili omako Soy Boy, in je resnično zaokrožila okus.



Zaključek:

Presenečeni boste, kako preprosta je ta pita, a hkrati tako okusna. Ne pozabite, to ni fine dining, ampak kmečki obrok, kjer so okusi tisti, ki štejejo.

DOBER TEK!

Recepti

Fuži in kokošji žgvacet

Fuži

  • 40 dag moke (tip 400)
  • 2 jajci
  • 1 žlica olja
  • cca. 1dcl vode
  • malo soli

Žgvacet
Za 4 – 6 oseb potrebujete:

  • 1 mlada kokoš ali pa piščanec (cca. 1,2 kg)
  • 3 rjave čebule
  • 5 žlic olja
  • 5 strokov česna
  • žlica moke
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • žlica suhega majarona
  • pest svežega peteršilja
  • sol, poper
  • parmezan
  • 1 dcl belega vina
postopek priprave:

Fuži

Moko stresemo na delovno površino in naredimo jamico. Vanjo dodamo jajci, malo olja in ščepec soli. Z vilico stepemo jajca in počasi vmešavamo moko ob robovih. Nato postopoma dodajamo vodo, da združimo vse sestavine v enotno zmeso. Ko imamo vse sestavine premešane, gnetemo, dokler ne dobimo gladkega, svilnatega in prožnega testa. Testo zavijemo v alu folijo in ga postavimo v hladilnik, da počiva 30 minut.

Ko se testo spočije, ga razvaljamo na približno 1 do 2 mm debelo. Če nimate valjarja, si lahko pomagate s steklenico – na primer z litrsko flašo. Začutiti morate, kako se testo obnaša; nekaj vaje bo potrebnega, a ko boste enkrat osvojili tehniko, boste valjali in mesili kot pravi mojster. Pomembno je, da se naučite, kako testo “dela” in kako se odziva na gnetenje in valjanje.

Iz razvaljanega testa izrežemo rombe velikosti približno 4 cm x 4 cm. Nato jih oblikujemo v fuže – vsak romb ovijemo okoli ročaja kuhalnice in stisnemo nasprotna vogala skupaj, da se zlepita. Če želite, lahko testo preprosto narežete na manjše krpice in jih pustite takšne, kot so.

Žgvacet

Kokoš najprej razsekamo in narežemo na manjše kose. V ponev nalijemo malo olja in na njem prepražimo sesekljano čebulo, da postane zlato rjave barve (lahko jo malce posolimo, da se lažje razpusti). Ponev nastavimo na zmerno vročino, dodamo meso in ga pražimo skupaj s čebulo približno 35 minut. Brez skrbi, če se meso začne prijemati na dno ponve – le dolijte malo vode, premešajte, postrgajte, in še naprej pražite ter mešajte.

Ko je meso skoraj pripravljeno, dodamo nasekljan česen. Kako diši! Nato hitro vmešamo majaron, sol in poper, po potrebi poštopamo z malo moke, dodamo mezgo in premešamo. Za dodatno globino okusa dolijemo malo vina. Začelo se bo oblikovati bogato, dišečo zmes.

Zdaj dolijemo toliko vode, da dobimo lepo gosto omako, ki se bo lepo prijela na pašto. Na zmernem ognju kuhamo še približno 10 minut, da omaka postane svilnata in bogata.

Preden postrežemo, žgvacet zaključimo s svežim petršiljem in parmezanom. Ob dobrem kozarčku vina smo dodali še GORKI omakico Smoky – zakaj? Ker njena dimljena aroma odlično zaokroži okus že tako bogatega žgvaceta, nas popelje v preteklost, ko so Istrijani pripravljali to čudovito jed na odprtem ognju. Resnično brezmejno doživetje!

Dober tek!

Za pripravo te jedi ne potrebujete veliko – le zanesljivega mesarja, branjevko z dobro založenim stojalom in nekaj litrov kakovostnega oljčnega olja. Predstavljam vam recept, ki vam skorajda ne more ponesrečiti in vas bo vedno navdušil, ne glede na letni čas.

Istrani so bili predvsem trdo delajoči kmetje, kar se odraža tudi v njihovi kuhinji, polni preprostih, a zelo okusnih jedi. Tako kot druge slovenske regije, tudi Istra slovi po preprostih sestavinah, ki jih gojijo na svoji zemlji ali pa jih najdejo v okolici svojih domačij. Žgvacet je ena izmed tipičnih istrskih jedi, ki je najboljša, če jo pripravite iz kokoši, ki je imela lep življenski ciklus in tekala okoli vaših vrat. A nič hudega, če nimate domače kokoši – lahko uporabite tudi piščanca, postopek ostane enak. Žgvacet se dobro poda tudi k puranu, divjačini ali teletini.

Kar zadeva fuže – pomembno je, da so narejeni tako, da jih žgvacet objame z vseh strani. Seveda lahko kupite že pripravljene domače fuže, vendar boste s sveže pripravljenimi domačimi fuži naredili pravo čudo. Najbolje pa je, da jih pripravite v večjih količinah, saj jih lahko posušite in shranite za kasneje. In ko jih postavite na mizo in poveste, da ste jih naredili sami, boste zagotovo navdušili vsakogar!

Recepti

Čičerikini ocvrtki s peteršiljevim chutneyem

Čičerikini ocvrtki

  • 1 konzervo (425 g) – čičerike
  • 1 – sesekljano čebulo
  • 1/2 čajne žličke – mlete kumine
  • 1 strok – česna (strt)
  • 2 jedilni žlici – sesekljanega peteršilja
  • 2 – 3 listi – žajblja (sesekljani)
  • 1 – manjše stepeno jajce
  • 40 g – pirine polnozrnate moke
  • 3 jedilne žlice – ekstra deviškega olja
  • malo soli
  • malo popra

Koprc in jajčevec

  • 1/2 – jajčevca
  • 1/2 – gomolja koromača
  • sok 1/2 – limone
  • malo olivnega olja
  • malo soli
  • malo popra

Petršiljev chutney

  • 2 dl – čvrstega jogurta
  • 1 strok – česna
  • 1/2 palca – ingverja
  • 1 – čili, ki smo mu odstranili semena
    pest
  • svežih peteršiljevih listov
  • sok 1/2 – limete
  • malo soli
postopek priprave:

To je preprost recept, ki ga boste z nekaj domišljije spremenili v nevsakdanji obrok za svoje domače ali pa okusen prigrizek ob gledanju Lige prvakov. Smo? Za začetek odcedite čičeriko in shranite žličko ali dve tekočine. Čičeriko dajte v električni mešalnik, dodajte malo tekočine in jo zmiksajte v gladko, žametno kašo.

V segreti ponvi rahlo prelijemo z olivnim oljem, nato dodamo sesekljano čebulo in jo pražimo, dokler ne postane svetlo zlate barve. Tukaj pa prihaja ključna točka – zelišča. Sem resnično navdušen nad njihovim vonjem in vsestranskostjo v kuhinji. Dodajte kumino, sesekljan česen, žajbelj in peteršilj ter vse skupaj nekaj sekund pražite. Omamno diši! Ponev nato odstavite z ognja.

Čičerikini kaši dodajte jajce, malo moke in dišečo mešanico čebule ter zelišč. Dobro solite in popoprajte, nato pa temeljito premešajte. Preden začnete oblikovati polpete, si navlažite roke, da se masa ne bo prijemala. Segrejte preostalo olje in polpete ocvrite, dokler ne postanejo hrustljavi in zlatorjavi.

Za prilogo narežemo jajčevec in koromač na rezine, prelijemo z olivnim oljem, rahlo posolimo in zložimo v pekač. Pečemo v predhodno segreti pečici, pri 180 °C, približno 3 minute na vsaki strani, da se mehčata in rahlo obarvata. Narežemo ju na trakove, stisnemo limono, prelijemo z olivnim oljem in že imamo osvežilno prilogo.

Za peteršiljev chutney vse sestavine damo v posodo in zmešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko, pekočo mešanico.

Zdaj pa za končni dotik! Na krožnik položite posteljico iz sveže solate, nanjo previdno položite po dva polpetka, potresite z jajčevci in koromačem, ter ob straneh postrežite chutney. Zdaj pa le še postavite kozarec dobrega vina poleg in se prepustite užitkom tega osvežilnega in zdravja polnega obroka. Dober tek!

Recepti

Pikantna bučkina roladica z divjo brusnico

  • 6 jajc
  • 10 dag zmletih bučnih semen
  • 3 žlice sladkorja
  • 1x vaniljin sladkor
  • 1x limonin sladkor
  • 1 žlička pecilnega
  • 4 žlice brusnične marmelade
  • Lonček kisle smetane
  • ½ čilija
  • Peki papir
  • Alu folija
  • Košček masla

 

postopek priprave:

Ta recept je neverjetno preprost in hitro pripravljen – vse skupaj v 25 minutah, vključno s peko! Ne verjamete? Tri, štiri in gremo! Pečico segrejte na 200 stopinj, največji pekač pa obložite s peki papirjem, ki ga premažete z maslom.

Beljake, ki ste jih ločili od rumenjakov, stepite v trd sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem premešajte v penečo, svetlo rumeno mešanico. Dodajte bučnice in pecilni prašek, vse dobro zmešajte, nato pa previdno vmešajte beljakov sneg. Pazite, da zmes ostane puhasta in rahlo mokra, kot spomladanski sneg.

Tako pripravljeno zmes vlijete na pripravljen pekač, jo previdno poravnate in postavite v pečico. Mmmmm, kmalu bo vaš kuhinjski zrak napolnjen z opojnim vonjem po sočnem biskvitu. Po približno 12 minutah bo biskvit pečen.

In zdaj najboljši del! Ko je biskvit še vroč, na 1/3 njegove površine namažete brusnično marmelado, v katero ste po okusu dodali drobno sesekljan čili. Na preostalo tretjino namažete kislo smetano, ki bo dodala osvežitev in ravnovesje okusom. Zdaj previdno zavijete biskvit v rulado (brez peki papirja, he, he, ni zajest!) in jo zavijete v aluminijasto folijo. To je to! Sedaj le še počakajte, da se ohladi.

Vem, da boste sladkosnedni hitro posegli po njej, še preden se bo popolnoma ohladila, vendar jo pustite počivati do naslednjega dne, da se okusi dobro prepojijo. Če želite, se poigrajte z različnimi kombinacijami: namesto bučnic uporabite kokos, lešnike ali kaj drugega, pa tudi marmelado lahko zamenjate z drugo vrsto ali celo dodate čokolado. Mi smo v svojo roladico dodali pekočo omako FRUTY – noro!

Dober tek!

naši izdelki

Preverite našo ponudbo in začinite svoje življenje!

Shopping Cart
Scroll to Top